ماجراجویی جدید در انتظار گردشگران در اقلیم کردستان عراق

به گزارش تجارت بان پایگاه خبری الجزیره در گزارشی نوشت: وقتی یک عراقی تصمیم به سفر داخلی میگیرد، اغلب به سمت شمال و اقلیم کردستان میرود؛ جایی با طبیعتی شگفتانگیز، مناظری زیبا، کوههای بلند، دشتهای سرسبز، جنگلهای انبوه، رودخانههای جاری و چشمههای زلال. در کنار اینها، مکانهایی با اهمیت دینی، تاریخی، باستانی و تفریحی در اقلیم و دیگر نقاط عراق وجود دارند که کارشناسان معتقدند گردشگری در اقلیم کردستان طی سالهای آینده به یکی از ارکان اصلی اقتصاد منطقه تبدیل خواهد شد.
بر اساس گزارش سالانه سازمان جهانی گردشگری وابسته به سازمان ملل، منطقه خاورمیانه در پنج سال گذشته بیشترین رشد در تعداد گردشگران بینالمللی را تجربه کرده است؛ بهویژه پس از دوران پاندمی کرونا، که این رشد به بیش از ۲۶ درصد نسبت به سایر مناطق جهان رسیده است.
کردستان؛ قلب خاورمیانه
در گفتوگویی اختصاصی با الجزیره، سوزان میرادوالی، رئیس بخش روابط عمومی شرکت «زوروا کردستان» (VISIT KURDISTAN) که همکاری نزدیکی با دولت اقلیم دارد، اعلام کرد آنها در حال تلاش برای معرفی کردستان به عنوان مقصدی منحصربهفرد در نقشه جهانی گردشگری هستند.
میرادوالی با اشاره به هدف جذب ۲۰ میلیون گردشگر تا سال ۲۰۳۰، کردستان را «قلب خاورمیانه» نامیده و تأکید کرده است که دولت محلی با تکیه بر مهماننوازی مردم منطقه و برنامهریزی اقتصادی جدید، قصد دارد وابستگی به صنایع پتروشیمی را کاهش داده و گردشگری را جایگزین کند.
پروژه مسیر زاگرس
یکی از پروژههای مورد توجه، مسیر پیادهروی "الرحالة" در رشتهکوه زاگرس به طول ۲۱۵ کیلومتر است. این مسیر از روستای "شوش" آغاز میشود، جایی که به عنوان نمادی از همزیستی دینی شناخته میشود. در این روستا، معبد آتش زرتشتی، کلیسا، مسجد و کنیسهای قدیمی در کنار یکدیگر قرار دارند.
علاوه بر این، پروژه تلهکابین "سوران" به طول ۱۰ کیلومتر با بودجه ۱۶۰ میلیون دلاری، یکی از طولانیترین تلهکابینهای جهان است که از میان مناظر زیبای منطقه سوران عبور میکند و بیش از ۵۰۰ فرصت شغلی ایجاد کرده است.
کردستان؛ بهشت عراق
سعدون، گردشگری از بغداد که به همراه خانوادهاش به اربیل سفر کرده، کردستان را «بهشت عراق» توصیف میکند و میگوید: «گردشگری در این منطقه در تمام فصول جذاب است و زیرساختهای توریستی پیشرفته باعث شده لذت سفر برای بازدیدکنندگان دوچندان شود».
آمال، مادر سه فرزند از موصل نیز تصمیم گرفته فرزندانش را به دهوک ببرد. او تحت تأثیر کوههای مرتفع و بازارهای سنتی با محصولات طبیعی بدون مواد نگهدارنده قرار گرفته است. همچنین امنیت موجود در منطقه را عاملی مهم برای آرامش و آسایش خانوادهها میداند.
برنامه ۸ ساله برای توسعه گردشگری
أمل جلال، رئیس هیئت گردشگری اقلیم، از برنامهای ۸ ساله برای توسعه صنعت گردشگری خبر میدهد. او تأکید میکند اقلیم کردستان دارای آثار و اماکن منحصربهفردی در جهان مانند معبد لالش، غار شاندر و جشن نوروز در شهر عقرة است. با وجود صدها مرکز گردشگری و میراث تاریخی، ثبات امنیتی انگیزهای برای سرمایهگذاری بیشتر فراهم کرده است.
او میگوید هدف نهایی، معرفی کردستان در نقشه جهانی گردشگری است و برای این کار حدود ۷.۵ میلیارد دلار در صنعت گردشگری سرمایهگذاری شده و دولت اقلیم با دولت مرکزی عراق برای ایجاد تجربهای یکپارچه برای گردشگران خارجی همکاری میکند.
فرودگاه اربیل؛ دروازه ورود
ویلیام و آلیس، زوجی از سوئد که از طریق شبکههای اجتماعی با کردستان آشنا شدهاند، در فرودگاه بینالمللی اربیل به خبرنگار الجزیره گفتند که برای تجربه جشن نوروز و پیادهروی در کوهستان به این منطقه آمدهاند. آنها از مهماننوازی مردم، راحتی دریافت ویزا و زیباییهای طبیعی منطقه شگفتزده شدهاند.
گردشگری، سرنوشت کردستان
آرازو باراوی، مدیر یک شرکت گردشگری در اقلیم، از برنامههایی شامل ورزشهای کوهستانی و زمستانی، بازدید از مکانهای مذهبی و تاریخی و معرفی داستانهای جذاب محلی برای توسعه گردشگری میگوید و تأکید دارد که گردشگران داخلی، بهویژه از جنوب و مرکز عراق، میتوانند درآمد بزرگی برای اقتصاد منطقه به همراه داشته باشند.
فرصتهای سرمایهگذاری
خلیل محمد نذیر، سرمایهگذار حوزه گردشگری، اقلیم کردستان را زمینی حاصلخیز برای سرمایهگذاری میداند. او قانون سرمایهگذاری سال ۲۰۰۶ را پایهای مهم میداند اما خواهان بازنگری در آن برای جذب بیشتر سرمایهگذاران است.
بر اساس آمار رسمی، تا پایان سال ۲۰۲۴ بیش از ۱۲۵۰ پروژه گردشگری در اقلیم ثبت شده و هدف دولت رساندن این تعداد به بیش از ۱۵۰۰ پروژه تا سال ۲۰۳۰ است.